De (beperkte) mogelijkheden tot afscherming van persoonsgegevens in het UBO-register

Rechtspersonen en andere juridische entiteiten worden per 2020 verplicht hun uiteindelijk belanghebbenden (UBO’s) te registreren in het Nederlandse handelsregister. In de volksmond is voor dit fenomeen de term “UBO-register” in omloop geraakt. Het UBO-register moet een bijdrage leveren aan de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering.  Inmiddels zijn in een in mei bekendgemaakte internetconsultatie de fijne contouren van het UBO-register geschetst door de Nederlandse regering. In een artikel dat dit najaar in Privacy & Informatie verschijnt, bespreek ik de beperkte mogelijkheden voor een UBO tot afscherming van persoonsgegevens in het UBO-register (zoals een naam en woonstaat) voor het publiek. In vergelijking tot de mogelijkheden die de relevante Europese regelgeving hiervoor biedt, heeft de Nederlandse wetgever een keuze gemaakt die de bescherming van persoonsgegevens van betrokken UBO’s alles behalve ten goede komt.UBO register

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s